Motto: “Viata - un drum intre doua acte de stare civila”. “Nu conteaza de unde cazi. Conteaza unde ajungi…” ( Dorel Schor)

Urmand exemplul timisorencei Veronica Balaj, care este convinsa ca “aparitia unor carti

demne de luat in seama ale scriitorilor aflati dincolo de fruntariile tarii, nu poate decat sa ne bucure”, acelasi sentiment il incerc si eu, prezentand cartea Dlui Dorel Schor. Cartea ajunge in Australia pe un traseu interesant dar realizabil doar datorita existentei revistelor ARP-Bucuresti. Pe scurt, cartea domnului Dorel Schor, cuprinzand cuvinte de duh si intelepciune, proverbe, cugetari, etc. , toate adunate sub acest titlu, Inger cu coarne, se publica la Iasi, la Editura “Junimea” - 2007. Se reintoarce la autor in Israel, de unde apoi ajunge in Australia, la biblioteca “Mihai Eminescu” - Wollngong N.S.W, prin bunavointa dlui Gh.Goldhammer, artistul care a imortalizat fabula “Greierul si Furnica” intr-o lucrare de arta proprie.

Cinstit este dar, sa nu o tin pe raft, ci sa o dau mai departe cititorilor nostrii. In cuvantul de prefata - Miza pe zambet - dl.Mircea Radu Iacoban, ne spune tot ceea ce e bine de stiut: “Acum 35 de ani, Editura “Junimea” tiparea cartea de debut a tanarului medic botosanean Dorel Schor. Pe coperta era fotografia unui prunc durduliu, zambitor si frumos in toate cele. Ca sa vezi cum s-au scurs deceniile: tzancul cu funduletul gol de pe coperta(Bogdan Nitescu) este, acum, doctor in geofizica la Universitatea din Toronto, iar Dorel Schor, de un sfert de scol, doctor in orasul israelian Natayah. Acolo, departe, el se considera in continuare slujbas al literelor romane; n-a uitat Iasul si-mi trimite, in manuscris, o carte-sinteza ce aduna, in comprimate atent cantarite, intreaga-i experienta de viata. Nu se incadreaza foarte exact nici in categoria maximelor, nici aforismelor. Au cate ceva din fiecare. Si daca tot suntem la acest capitol: Vauvernague crede ca “Maximele oamenilor dau pe fata inima lor“, asa ca lectura cartii “Inger cu coarne” poate oferi, intr-o addenda virtuala, si portretul medicului Schor: un blajin inzestrat cu ascutit simt al umorului, deosebit de sensibil, capabil sa dibuiasca cele ascunse dincolo de aparente, moralist “cu manusi”, care nu apeleaza la sentinte contondente, ci la terapia subtila, inteligenta, a umorului fin - pana la urma, tot coroziv. Chiar autorul se defineste: “De multe ori cand cititorul rade, as prefera sa zambeasca “.(…)

Asadar, (fara alegere), redam din cuprinsul cartii unele ziceri de intelepciune si duh, spre a ne convinge intradevar de frumusetea gandirii autorului lor.

*

- As fugi de mine insumi, dar unde sa fug ?

- Unele idei iti trec prin cap atat de repede, ca abia daca apuci sa intelegi despre ce e vorba.

- Geniile se nasc sau prea devreme, sau prea tarziu. Niciodata la timp.

- Prietenul care ti-a devenit dusman ti-e mai sincer decat dusmanul care ti-a devenit prieten.

-Daca am fi perfecti, n-am mai progresa de loc. -Nici n-ar mai fi nevoie.

-Iata un exemplu graitor: tace !

-Nu ma enerva! S-ar putea sa regret !

-Si virtutea are pacatele ei, precum si pacatul are virtutile sale.

-E bine sa crezi in ceva…Dar si mai bine este sa fii sigur.

-Porcul ia spus mistretului: salbaticule !

-A promite este si nobil si burghez ! Ba chiar, mai ales, socialist…

-Oamenii lipsiti de imaginatie repeta minciunile altora, ba se si bat pentru ele.

-Cel mai mult ma tem de amenintarile mele.

-Barfa te face prezent prin absenta.

-Nu-i nici o problema sa-i ghicesti cuiva viitorul. Toata arta este sa-i ghicesti trecutul..!

-Daca erorile sunt omenesti, atunci, pastrand proportiile, catastrofele sunt, desigur, divine !

-Escrocul nu te intreaba daca esti credul.

-Teme-te de complimente, chiar daca le meriti !

-Cutare si-a pierdut busola? Nu-i nimic, tot nu stia s-o foloseasca.

-Calatorind mult, constati ca prostii locuiesc in toata lumea.

-Urma alege…Intrebarea este: ce?!

-Tu ai ideile tale, eu am ideile mele…In loc sa ne certam, nu ar fi mai normal sa facem

o Asociatie de Idei ?

“Aceasta carte contine 1183 de proverbe, cugetari si ziceri din experienta vietii”.

IOAN MICLAU, Australia